“HERKES İÇİN AŞILAMA İNSANLIK İÇİN MÜMKÜN”
Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir. Aşıların, aşı uygulanan bireyleri korumasının yanı sıra, bağışıklanmış kişilerin hastalığın toplumda dolaşımını engellemesi aşı olmamış kişilerin de korunmasını sağlar. Bağışıklama sağlıkla ilgili kazanımlarla birlikte, ekonomik ve sosyal kazanımlarda da sağlar.
Her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası’nın amacı, aşılamanın önemi hakkında toplumsal farkındalığı artırmak ve daha fazla çocuğun ve yetişkinin aşıyla önlenebilir hastalıklardan korunmasını, bu hastalıklardan kaynaklanan sekellerin ve ölümlerin önlenmesini sağlamaktır.
GBP (Genişletilmiş Bağışıklama Programı) Nedir?
GPB’nin amacı, aşı ile önlenebilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan engellilik hali ve ölümlerin önüne geçmektir. Bu program kapsamında, boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği hastalıkları ile S. Pneumoniae ve H. İnfluenzae tip b’ye bağlı invaziv hastalıklar (menenjit, kan zehirlenmesi gibi) ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümleri ile sakatlıklar önlenmektedir.
Program Bağışıklama Danışma Kurulu’nun (BDK) bilimsel desteği ve önerileri doğrultusunda yürütülmektedir.
Aşı Yapılmazsa Ne Olur?
Aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlarda korunmuş olur.