Ağız ve Diş Hastalıkları Polikliniği

Klinik Hakkında

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği olarak, tüm diş hekimliği alanlarında sunduğumuz kaliteli ve hasta odaklı hizmetin yanı sıra yüksek standartlarda dezenfeksiyon ve sterilizasyon kurallarına uyulmakta olup, düzenli kontroller ve eğitimlerle hastalarımızın genel sağlıklarını üst düzeyde koruyoruz Dişlerin, ağız içi mukozanın, dil ve çevre dokuların yardımcı muayene yöntemleri ile detaylı incelendiği; uygun tedavi planının oluşturulup ilgili uzmanlık dallarına yönlendirildiği kliniktir.

Protetik Diş Tedavisi

Protetik Diş Tedavisi bölümümüzde; bozulan, eksilen, kaybolan işlev, estetik, rahatlık ve sağlığı yeniden kazandırmak amacıyla, dişlerin eksilen kısımları veya bir ya da daha fazla eksik dişi ve ilgili eksik dokular uygun maddelerle doldurulur. Diş protezleri temel olarak sabit protezler ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılır.

HAREKETLİ PROTEZLER

Hasta tarafından takıp çıkartılabilen ve eksik dişlerin yerini tutan aparey olarak düşünebiliriz. Yeni yapılmış bir hareketli proteze alışmak biraz zaman alabilir. Ağız dokularının yani yanak, dudak ve dil kaslarının yeni proteze uyum sağlaması biraz zaman alabilir. Bu süreçte yemekleri küçük lokmalar halinde ağza almak, iki taraflı çiğneme yapmak gerekir. Protezi devamlı ağızda tutmamak gerekir. Geceleri çıkarıp temizleyerek ıslak bir kâğıt havluya sarmak veya içi dolu bir kaba koymak gerekmektedir. Böylece ağızdaki yumuşak dokular dinlenir, mantar ve bakterilerden kaynaklı enfeksiyonların önüne geçilmiş olur.

Total (Tam) Protez

Ağızda dayanak olarak alınacak hiç dişi kalmamışsa, kuvvet iletimi, destek ve tutuculuk protezin doku yüzeyine oturmasıyla sağlanır. Tamamen doku destekli protetik uygulamalar total protez diye adlandırılır. Bu protez türü damak protezi olarak da bilinir.

SABİT PROTEZLER
Sabit protezler; doğal dişler, diş kökleri veya dental implantlar üzerine hekim tarafından yapıştırılan, hasta tarafından çıkarılmayan protezlerdir.

Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Nelerdir?
Periodontal hastalıkların ana nedeni bakteri plağı olmakla beraber, sigara, sistemik hastalıklar, ilaçlar, stres ve beslenme gibi diğer unsurlar da diş eti sağlığını etkileyebilir. Aynı zamanda genel vücut sistemini etkileyen hastalıkların veya durumların diş tedavileri esnasında herhangi bir komplikasyon oluşturmamaları amacıyla da dikkatli davranılmalı ve dişhekimi konuyla ilgili muhakkak bilgilendirilmelidir.

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

•    Diş fırçalama sırasında spontan diş etlerinde kanama,
•    Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri
•    Kötü ağız kokusu
•    Diş etlerinde çekilme,
•    Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan diş etleri,
•    Dişler ve diş etleri arasında iltihabi akıntı
•    Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması),
•    Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi,
•    Mevcut protezin uyumundaki değişiklik’tir.

KANAL TEDAVİSİ NEDİR?(ENDODONTİ)
Endodontik tedavi yani kanal tedavisi, çeşitli nedenlerle iltihaplanan veya mikroorganizmaların yerleşmesiyle enfekte olan pulpa dokusunun çıkartılarak kanal boşluğunun temizlenmesi, şekillendirilmesi ve doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulması işlemidir. Bu işlemler bütünü, kanal tedavisi olarak tanımlanır. Kanal tedavisi çürük ya da çeşitli travmalar sonucu diş kökünün etkilendiği durumlarda uygulanan bir yöntemdir. Buradaki amaç diş kaybını önlemek, dişin normal fonksiyonlarını yerine getirerek çene kemiğinde aktif kalmasını sağlamaktır.

Diş Çürüğü Oluşumunun Önlenmesi

Hastanın çürük risk faktörünün belirlenmesinin ardından gerekli olan ağız hijyen eğitimi verilmektedir. Uygun olan bireylerde fissür örtücü, fluor uygulamaları gibi yöntemlerle çürük oluşumunun önlenmesi amaçlanmaktadır.

Diş Çürüklerinin Teşhis ve Tedavisi

Hastanın ağız içi ve radyografik muayenesi sonucunda oluşan çürükler tespit edilmekte ve çeşitli restorasyon materyalleri aracılığı ile restore edilmektedir. Lokal anestezi altında yapılan kavite preparasyonu ile çürüğün ağrısız bir şekilde temizlenmesinin ardından kompozit, amalgam veya porselen materyalleri ile restorasyon tamamlanmaktadır.

Kompozit Dolgu

Halk arasında estetik dolgu olarak da bilinmektedir. Diş rengi ile uyumlu bir materyal olduğuiçin estetik olarak oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Geçmiş dönemde sadece öndişlerde uygulanırken günümüzde çeşitli yöntemler aracılığı ile güçlendirildiği için arka bölge dişlerde de güvenlikle uygulanabilmektedir. Bağlayıcı ajan aracılığı ile kaviteye yerleştirilen kompozit materyal ışık ile sertleştirilmektedir ardından cila uygulaması ile aynı seans restorasyon tamamlanmaktadır.

06 Mart 2024